Sportgala 2018

Ferry Wortman (Kyokushin Karate) van karateschool SportsClub Sushiho en Yara van Kerkhof (shorttrack) van IJsvereniging Zoetermeer (YVZ) zijn verkozen tot Zoetermeerse sportman en sportvrouw van 2017. De beste sportploeg werd het straatvoetbalteam jongens onder 13 jaar van FC Zoetermeer. Zoë Sedney van atletiekvereniging ARV Ilion is uitgeroepen tot het beste sporttalent van de stad.

De winnaars werden bekend gemaakt bij de openingsavond van het festival Bodega Norton Culinair Zoetermeer in bijzijn van presentator en rolstoelbasketballer Marc de Hond en wethouder Ingeborg ter Laak.

Nieuw tijdens het sportgala was de verkiezing van de Meest maatschappelijke sportaanbieder van Zoetermeer. Deze prijs wordt uitgereikt aan een sportaanbieder welke zich op een positieve manier onderscheden heeft, nauw samenwerkt met Zoetermeerse partners, haar deuren heeft geopend voor de wijk of activiteiten heeft ontwikkeld voor specifieke doelgroepen.

De winnaar van deze nieuwe prijs is zwemvereniging ZVZ geworden. ZVZ ontvangt deze prijs vanwege het initiatief om zwemlessen aan statushouders te geven. Zo draagt ZVZ bij aan de veiligheid van deze nieuwe inwoners. De zwemlessen biedt statushouders de mogelijkheid op een ontspannen manier te integreren in Nederland.

Sportman van 2017 Ferry Wortman doet al 10 jaar aan de zwaarste vorm van karate, Kyokushin. Zijn prestaties in 2017 waren goud bij de Europese kampioenschappen, goud bij de Belgische kampioenschappen en zilver bij de Nederlandse kampioenschappen. Hij heeft nog meer toernooien op zijn naam staan en is daarmee volgens de jury de sportman van het 2017. Passie voor zijn sport staat centraal in het leven van Ferry.

Sportvrouw van 2017 Yara van Kerkhof (shorttrack) van YVZ kon jammer genoeg niet aanwezig zijn. Haar zus Sanne - voormalig succesvol topsportster en ook Olympiaganger - nam de prijs graag voor haar in ontvangst. In 2017 won en behaalde Yara nationaal en internationaal weer vele prijzen en podiumplaatsen. Onder andere: een eerste plaats bij de Worldcup in Dresden (Duitsland), een tweede plaats op de 1500 meter, 500 meter en 1000 meter bij het Nederlands kampioenschap, podiumplaatsen bij de Worldcup in Seoel (Zuid-Korea) zowel op de 1500 meter als ook de Relay, een tweede plaats bij het Nederlands kampioenschap Inline skaten. Haar inspanningen resulteerden in 2018 al in een zilveren medaille op de 500 meter en een bronzen medaille op de 3000 meter ‘aflossing’.

De zes jongens van het straatvoetbalteam jongens onder 13 jaar van FC Zoetermeer hebben vorig jaar een geweldige prestatie neergezet. Voor het eerst deden ze mee aan de Nationale straatvoetbaldag op 5 mei in Zoetermeer. Zij wonnen de finale van de regerend Landskampioen met Zoetermeerse spelers die bij betaald voetbalorganisaties spelen van onder meer ADO Den Haag en Sparta. Deze overwinning gaf hen het recht om te strijden tegen de overige landelijke regio- winnaars. De spannende finale wonnen zij van MVV uit Maastricht.

Het beste sporttalent Zoë Sedney heeft in 2017 uitzonderlijke prestaties geleverd: op het Europese Olympisch Jeugd Festival (het EYOF) in lGyor, Hongarije heeft zij twee keer een gouden medaille behaald (200 meter en 100 meter horden) en zilver met het Nederlandse estafetteteam op de 4x100m. De 16-jarige Zoë is ook Nederlands Kampioen in haar leeftijdsklasse (Junioren B), op de 200 meter, Nederlands Kampioen bij Meerkamp in-en outdoor, Nederlands Kampioen bij 60 meter horden, Nederlands Kampioen bij 100m horden.

Genomineerden sporttalent 2017

 • Kyvan Rietkerk
 • Gabrielius Camara
 • Zoë Sedney

Genomineerden beste sportploeg 2017

 • FC Zoetermeer - straatvoetbal
 • Curling Club PWA - curling
 • Taverzo - tafeltennis

Genomineerden sportman 2017

 • Ferry Wortman
 • Frank Postema

Genomineerden sportvrouw 2017

 • Anne van der Brugge
 • Kelly Boone
 • Yara van Kerkhof

Genomineerden meest maatschappelijke sportaanbieder 2017

 • Zoebas
 • Kai Sei
 • ZVZ

Organisatie

De gemeente Zoetermeer organiseert het sportgala samen met Floravontuur Promotie Zoetermeer.