Sportgala 2017

Sportgala Zoetermeer 2017: de winnaars in beeld

Bij de openingsavond van het festival Bodega Norton Culinair Zoetermeer op de Markt werden op vrijdag 30 juni 2017 de Zoetermeerse sportman, sportvrouw, sportploeg en sporttalent van het jaar 2016 bekendgemaakt. Dat gebeurde in bijzijn van oud-topschaatser Hein Vergeer en wethouder Margreet van Driel (sport).

Sportman 2016

Freek van der Wart (shorttrack) van IJsvereniging Zoetermeer werd verkozen tot sportman van het jaar, al was hij zelf niet in de gelegenheid zijn prijs in ontvangst te nemen. Freek van der Wart kende in 2016 een wisselend jaar. Hij kende grote successen met tweemaal goud op NK Shorttrack op de 500 en 1000 meter. En goud met de Nederlandse aflossingsploeg op het EK in Sochi. Daarnaast raakte hij daarna ook vervelend geblesseerd. Toch waren de prestaties in de eerste helft van 2016 zo doorslaggevend voor de jury dat Freek van der Wart de terechte winnaar is voor de prijs van Sportman van Zoetermeer 2016.

Sportvrouw 2016

Mirela Demireva (hoogspringen) van Ilion sleepte de titel van Sportvrouw 2016 in de wacht, maar ook de Bulgaarse was zelf niet van de partij. Zij werd vertegenwoordig door Ilion-voorzitter Melvin Sedney. Een opvallende naam tussen de genomineerde vrouwen. Mirela Demireva is een Bulgaarse atleet, maar traint al een tijd bij het Zoetermeerse Ilion. 2016 was voor Demireva een ongekend topjaar. De polsstokhoogspringster won zilver op het Europese kampioenschap en herhaalde die prestatie doodleuk op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Voor de jury een terecht winnaar in de categorie beste Sportvrouw 2016 in Zoetermeer.

Beste sportploeg

Beste sportploeg werd het Nederlands heren Curlingteam van Curling Club PWA. Waar hier Curling Club PWA staat, had ook Nederlands Curlingteam kunnen staan. Want de gehele Nederlandse selectie bestaat uit curlers van PWA. En die hebben in deze relatief onbekende sport een wereldprestatie neergezet. De heren werden Europees kampioen bij de B-landen. Daarmee kwalificeerden zij zich voor de WK in 2017 en plaatsten zich ook voor het Olympisch kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea. Een terechte winnaar!

Sporttalent

Het beste sporttalent turnster is Laura de Witt van Turnz Amsterdam Gymnastics. De pas 13-jarige Laura de Witt werd allround tweede op het NK en won de eerste prijs op het onderdeel. De Zoetermeerse is tevens opgenomen in de selectie van Jong Oranje. Dit toptalent doet al vanaf 2012 mee aan Nederlandse kampioenschappen en volgens de jury van het sportgala Zoetermeer een terechte winnares van de prijs voor het sporttalent van 2016.

De genomineerde sporters per categorie waren:

Sportman 2016

 • Tafeltennisser Rajko Gommers. Enjoy & Deploy, Taverzo
 • Atleet Solomon Bockarie, ARV Ilion
 • Shorttracker Freek van der Wart, YVZ

Sportvrouw 2016

 • Yara van Kerkhof, shorttrack YVZ
 • Mirela Demireva, ARV Ilion
 • Kelly Boone, Schermclub Den Bosch

Sportploeg 2016

 • Nederlands heren Curlingteam van Curling Club PWA
 • Heren Tafeltennisploeg, Enjoy & Deploy, Taverzo (foto)
 • G-hockeyteam van MHCZ

Sporttalent 2016

 • Handbalster Nyala Krullaars, Gemini Zoetermeer
 • Turnster Laura de Witt, Turn Amsterdam Gymnastics
 • Atlete ZoĆ« Sedney, ARV Ilion

De jury bestond andere uit Ed Bontrop (eigenaar Sweetlake Beach Beachvolleybalschool en ex-prof beachvolleyballer), Wilma de Jong (docent lichamelijke opvoeding Oranje Nassau College), Guido Mos (Hoofd Sportredactie AD. Haagse Courant) en Bibian Mentel (Nederlandse topsnowboardster en Olympiaganger).

 

 

 

Fotografie IJzendoorn